Onafhankelijk nieuws op Global Voices Online

februari 2008 -

De diefstal op het vliegveld van Dacca van twee beelden uit Bangladesh die in het Musée Guimet in Parijs zouden worden geëxposeerd, leidt tot allerlei wilde speculaties. Ook op Global Voices Online, verzamelplaats van bloggers, wordt deze zaak druk bediscussieerd. Het is slechts een van de vele, vele onderwerpen die hier te vinden zijn. De portal van Global Voices is duizelingwekkend groot en telt maar liefst vijftig verschillende thema's waarmee bloggers over de hele wereld zich bezighouden.

Salam Adil schrijft over de gevoelens die de nieuwe Irakese vlag losmaakt bij verschillende groeperingen in Irak. Hij legt uit waarom hij beledigend is voor de Koerdische gemeenschap. Adil is 'blogger van de maand' en legt uit wat het bloggen voor hem betekent: "Het is politiek in de ware zin des woords. Politiek gaat niet over partijen, speeches en stemmen trekken. Het gaat over veranderingen teweegbrengen in hoe mensen de wereld om zich heen beschouwen. In de hoop dat daarmee verschrikkingen als oorlogen tot het verleden kunnen gaan behoren. Op blogs lees je vaak wat de traditionele media niet schrijven. Met Global Voices Online sta ik voortdurend in contact met Irakezen wereldwijd. Dat is een enorme verrijking voor mij, maar natuurlijk ook voor al die anderen."

De regiomanagers van Global Voices Online volgen de bloggers in hun land op de voet. Ook zorgt de organisatie voor vertalingen in het Chinees, Japans, Engels en Spaans. De bloggers krijgen zo de mogelijkheid om hun verhalen te vertellen aan een internationaal publiek. De bezoekers van de website krijgen op hun beurt lokaal, alternatief en onafhankelijk nieuws uit meer dan 170 landen. Global Voices Online trekt meer dan een miljoen bezoekers per maand.

Global Voices Online ontvangt onder meer steun van Hivos.