Nigeriaanse filmprijzen winnen aan belang in heel Afrika

april 2009 -

De Africa Movie Academy Awards (AMAA) werden in 2005 ingesteld ten behoeve van de Nigeriaanse film. Langzamerhand wordt het echter een gebeuren voor het gehele continent, nu er plannen zijn voor een filmfonds dat de Afrikaanse cinema in leven moet houden.

www.amaaward.com

De vijfde editie van de Awards vond plaats op 4 april 2009. De competitie bij de prijs voor de beste film was stevig, met deelnemers uit Kenia, Oeganda, Zuid-Afrika, Egypte en Nigeria. From a whisper van de Keniaan Wanuri Kahiu werd dertien keer genomineerd bij een totaal van vierentwintig categorieën. Uiteindelijk won hij de beeldjes voor 'beste film', 'beste regisseur', 'beste scenario', 'beste originele soundtrack' en 'beste montage'. In totaal kon Kenia zes prijzen mee naar huis nemen, waaronder die voor 'beste korte documentaire', die door Judy Kibinge werd gewonnen voor Coming of age. AMAA reikt ook ieder jaar een Lifetime Achievement Award uit. In 2009 ging deze naar Zeb Ejiro uit Nigeria en naar de Burkinese filmregisseur, docent en voormalig secretaris-generaal van de Fepaci Gaston Kabore.

Als AMAA 2009 iets aantoont is het wel dat de filmmakers uit 'Nollywood' hun werkwijze moeten veranderen. De enige Nigeriaan die zich staande wist te houden te midden van de overige Afrikanen was Tunde Kelani, die strikt gesproken geen Nollywood-cineast is. Hij is weliswaar als filmer opgeleid, maar hij maakt eerder 'creatieve' dan 'commerciële' films.

Oprichtster en directeur van de AMAA, Peace Anyiam-Osigwe, zegt dat zij AMAA heeft ingesteld als een "platform waar Afrikanen niet alleen met één stem kunnen spreken, maar waar zij ook de Afrikaanse cinema erkenning kunnen geven, kunnen vieren en belonen. Nu is het het meest prestigieuze prijzencircus voor Afrikaanse filmmakers. De European Film Academy heeft de AMAA omarmd. Het British Film Institute wil met ons samenwerken om films uit Afrika te halen voor hun diverse festivals." Volgens Anyiam-Osigwe zou de AMAA zich door Afrika moeten verplaatsen, om de verhouding met andere landen evenwichtiger te maken. Transport en accommodatie blijven echter het grootste probleem voor AMAA, dat gewoonlijk wordt gehouden in de Zuid-Nigeriaanse staat Bayelsa; rijk aan olie maar politiek gezien instabiel.