Oegandees kunsttijdschrift kiest voor diepgang

september 2009 -

"Wanneer kunst niet gedocumenteerd wordt, zal het sterven zodra jij sterft. Wanneer je dood gaat, of wanneer je als kunstenaar op een dood spoor zit." Met die filosofie begon Daudi Karungi, kunstenaar en eigenaar van galerie Afriart, het kunstmagazine Start.

image

"Natuurlijk is het een beetje vreemd dat ik tegelijkertijd kunstenaar en uitgever van een blad over kunst ben", geeft Karungi (30) toe. "Het zou het beste zijn wanneer iemand anders het doet, maar dat is nu helaas niet het geval." Want de kunst in Oeganda is nog in ontwikkeling. De meeste beeldend kunstenaars kunnen niet louter van hun werk leven, zegt Karungi. Laat staan dat op dit moment een kunsttijdschrift zelfstandig zou kunnen bestaan.

"We vragen onze –onbezoldigde- auteurs om artikelen te leveren met diepgang. Dit om het verschil te maken met de Oegandese kranten, die meestal oppervlakkig over kunst schrijven. Er moet altijd iets in een artikel staan dat de lezer nog niet wist, al is hij nog zo goed bekend met het onderwerp", zegt de uitgever/kunstenaar.

In de nieuwste Start worden een bekende fotograaf geportretteerd en de beeldend kunstenaar David Kigozi. Tevens is er aandacht voor Painted Voices, een gedichtenproject van Femrite. "Maar het interessantste artikel van dit nummer is wat mij betreft Nude or Naked.” In dit pleidooi voor een minder strikte benadering van naaktheid in kunst, geschreven door Henry Mzili Mujunga, mede-oprichter van Start, belicht de schrijver het onderwerp van diverse kanten. "Een slim geschreven artikel", meent Karungi.

In juli 2009 kwam de derde editie uit, en de eerste die is gesponsord door de Nederlandse ambassade. Karungi: "Die heeft het magazine nieuw leven ingeblazen, nadat het een tijdje stil lag."