Paramaribo SPAN: gesprekken over kunst in Suriname

april 2010 -

Kunstenaars tussen de verfpotten, achter het beeldscherm, met een beitel in hun hand, een penseel of een tatoeëerstift. Alleen of in discussie met anderen, in hun atelier, in de stad en in het oerwoud. Paramaribo SPAN. Hedendaagse kunst in Suriname legt de nadruk op de actie, op het idee dat hedendaagse kunst meer kan zijn dan een verzameling objecten. Paramaribo SPAN gaat over beeldende kunst als praktijk. Een bijzonder afwisselende praktijk, blijkt uit de verhalen van 27 beeldend kunstenaars uit Suriname en Rotterdam die in het boek aan het woord komen.

Paramaribo SPAN markeert de afronding van een vierjarig uitwisselingsproject tussen Rotterdam en Paramaribo, ARTRoPa. De tentoonstelling was te zien in Paramaribo in maart 2010 en komt dit najaar naar Nederland. Het project heeft drie onderling verbonden platforms: een boek, een tentoonstelling en een blog. Het boek is verschenen in het Nederlands, het Engels en het Portugees; het blog is Engelstalig

Uitwisseling impliceert vaak een benadrukken van de verschillen. Tentoonstellingsmaker Christopher Cozier heeft 'Suriname' echter niet opgevat als een label, of een hokje waar de kunst in moet passen, maar als locatie waar dingen gebeuren. Cozier formuleert vragen en antwoorden over de recente beeldende kunst in Suriname: wat willen kunstenaars, hoe wordt succes bepaald, hoe kijken we naar die kunst? De vragen zijn interessant maar abstract. Wat ze betekenen in het kunstenaarsleven wordt concreet door de interviews met kunstenaars: de gesprekken gaan over materiaal, internationale ontmoetingen, culturele identiteit en persoonlijke ontwikkeling, maar ook over vraag en aanbod en brood op de plank.


Installatie van Ravi Rajcoomar voor Paramaribo SPAN

 

"Het culturele leven in Paramaribo stelt niet zo veel voor", zegt Karel Doing, een van de deelnemende kunstenaars. "Ik wil niets af doen aan de individuele kwaliteiten van de kunstenaars, maar ze leven toch in een soort zwart gat." Maar dan wel een zwart gat waarin sommigen uitstekend gedijen, lijkt het. Beeldend kunstenaar Ellen Ligteringen, die vanuit Nederland naar Suriname emigreerde: "Toen ik me terugtrok uit dat kunstbedrijf, toen ik dat subsidienetwerk los kon laten... Het was een opluchting. Nu stippel ik mijn eigen koers uit."

Paramaribo SPAN. Hedendaagse kunst in Suriname
Thomas Meijer zu Schlochtern
(KIT Publishers, Amsterdam 2010 | € 25.00)
Nederlandse, Engelse en Portugese editie
Te bestellen bij KIT Publishers