2009

The Arterial Network

Het ARTerial Netwerk bracht in 2007 kunstenaars, culturele organisaties, kunstondernemers en cultuuractivisten bijeen op het Senegalese eiland Gorée. De overtuiging is dat het continent genoeg cultureel kapitaal in huis heeft om bruisende nationale kunstsectoren van te bouwen. Afrikaanse kunst is onderscheidend en onderdeel van het dagelijks leven. Het continent bracht genoeg rolmodellen voort om nieuwe generaties te inspireren

Kunst in het ontwikkelingscorset

Hoe vrij zijn kunstenaars om te schrijven, te zingen en te verbeelden wat ze willen? Welke rol spelen onbevangen, creatieve geesten bij de ontwikkeling van open en democratische samenlevingen? Wat is de agenda van donoren bij het ondersteunen van kunst in ontwikkelingslanden en wat voor impact heeft dat op de kunstbeoefening? Tien opinies over Kunst in het ontwikkelingscorset, een gezamenlijke produktie van de Kracht van Cultuur en ZAM Africa Magazine.

2008

Winternachten 2009: Fake

Fake is het thema van de komende editie van het literaire festival Winternachten in Den Haag. Schrijvers zijn meesters in het manipuleren van de werkelijkheid. Ze gebruiken het dagelijks leven en de geschiedenis om hun eigen verhaal te vertellen en het verhaal achter de werkelijkheid te zoeken.

Cultuur en conflict

Cultuur, conflict en kunst. Drie brede en allesomvattende termen, waar dagelijks mee gestrooid wordt en die wisselende betekenissen inhouden. Maar wat is de relatie tussen deze drie concepten? Hoe verschillend zijn zij tegenover, tussen of zelfs binnen verschillende gemeenschappen? Dat is de focus van de special Cultuur & Conflict, een onderzoek dat vier organisaties en één individu in beeld brengt in Macedonië, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Colombia, en Libanon. Dit om te onderzoeken hoe kunst daadwerkelijk kan helpen in tijden van oorlog, conflict en geweld.

Grenzeloze Nieuwsgierigheid

Durf, ambitie en nieuwsgierigheid, dat zijn de ingrediënten die internationaal cultuurbeleid nodig heeft. Dat vinden de 23 initiatiefnemers van de bijeenkomst ‘Grenzeloze nieuwsgierigheid – naar een werkelijk internationaal cultuurbeleid –’ op maandag 31 maart 2008 in Rotterdam. Op de webiste van de bijeenkomst onder andere het verslag, het Manifest voor nieuwsgierigheid en gesprekken tussen betrokkenen.

2007

Theater en ontwikkeling

Het theater bloeit wereldwijd. Community art is een mondiale hype. Theater wordt gebruikt om boodschappen te verspreiden en voorlichting te geven. Maar theater mag gelukkig ook nog kunst zijn. Zeven artikelen over de relatie tussen Theater en Ontwikkeling in drie continenten.

Post Cultuur 

Binnen het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking bestaat het programma Cultuur en Ontwikkeling (C&O). Dit is gericht op het versterken van de culturele identiteit in een aantal ontwikkelingslanden als bijdrage aan duurzame sociaal-economische ontwikkeling. Het C&O-programma wordt uitgevoerd door de ambassades, vijftien 'c&o-posten' krijgen er middelen voor.

2006

Homeless World Cup 

Eind september voetbalden zo’n vijfhonderd daklozen tegen elkaar tijdens de Homeless World Cup in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Daklozen uit onder meer Afghanistan, Brazilië, Oekraïne, Nigeria, Paraguay en Nederland werden verenigd in goed potje voetbal.

Culture is not a luxury 

Elf interviews en een speech ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Prins Claus Fonds (engelstalig)

Radio Africa

In Afrika is radio het enige massamedium van betekenis. Voor nieuws, voor sport, voor propaganda en als muzikaal behang. De nieuwe special van De Kracht van Cultuur is gewijd aan radio in Afrika. Met artikelen over community radio, (on)afhankelijke radiostations, commerciële radiostations, en traditionele en nieuwe muziek via de radio. En natuurlijk met links naar Afrikaanse radiozenders.

2005

De wereld van de Nederlandse cultuurfondsen 

In Nederland zijn het afgelopen decennium verschillende fondsen opgericht voor cultuur buiten de westerse wereld. De fondsen zijn niet alleen financier. Ze opereren vanuit een autonoom beleid en plaatsen daarbij eigen accenten.
Zes fondsen vertellen welke taak ze voor zichzelf zien in cultuur en ontwikkeling: het Prins Claus Fonds, de European Cultural Foundation, het KIT Tropenmuseum, het Hivos Cultuurfonds, Stichting Doen en het Hivos-NCDO Cultuurfonds. Zij lichten dit toe met voorbeelden van cultuurprojecten over de hele wereld.

Images of shifting culture

Culturen veranderen continue: overal in de wereld ontstaan nieuwe beelden, gevormd door de eigen achtergrond en nieuwe invloeden. In deze special aandacht voor de kijk van cartoonisten op hun eigen cultuur. Drie tekenaars interpreteren veranderende cultuuruitingen in hun eigen stad.

Focus op migratie 

Wereldwijd leven meer dan 100 miljoen mensen buiten hun geboorteland, een aantal dat nog steeds groeit. Tegelijkertijd bouwt Europa een muur om zich heen en nemen de interne spanningen toe. Tegen deze achtergrond heeft het Prins Claus Fonds het afgelopen jaar de positieve aspecten van migratie en asiel belicht. Deze special bouwt hierop voort, met beschouwingen van Shahidul Alam, Yvonne Adhiambo Owuor en Anil Ramdas, over de ontmoeting van culturen en het migrant-zijn. Verder artikelen die de relatie kunst en migratie centraal stellen. De foto's in deze special zijn van Shahidul Alam, die overal ter wereld migranten uit Bangladesh fotografeerde.

2004

Cinema in Afrika 

Hoeveel Afrikaanse filmklassiekers kunt u opnoemen? En hoeveel beroemde Afrikaanse regisseurs, acteurs en actrices? Precies! Veel te weinig. Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen, want de Afrikaanse cinema is bijzonder en verdient meer aandacht.

Kattaikkuttu

Traditioneel muziektheater uit de Zuidindiase deelstaat Tamil Nadu, waarin delen uit de Mahabharata worden nagespeeld.

Zuid-Afrika Special 

Tien jaar democratie in Zuid-Afrika: de rol van cultuur

2003

Bewegingen

Twee bewegingen rond het niet-westers beleid van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Synthetic Reality

Chinese mediakunst in het Beijing East Modern Art Center.

Cimboa

Een muzikant op zoek naar een verdwenen Kaapverdische traditie.

2002

Bangladeshi Spirit

On line fotogalerie met foto's van studenten van Pathshala, the South Asian Institute of Photography uit Dacca, over de cultuur van Bangladesh.

Filmcultuur in Egypte en Italië

Op onze verre vakantiebestemmingen draaien dezelfde films als thuis. Harry Potter, Star Wars, en In de ban van de ring, het lijkt wel of de hele wereld dezelfde films te zien krijgt. Maar wie bezoekt nu eigenlijk welke film? En wat produceert het land zelf? We lichten twee landen uit: Egypte en Italië.

1998

Nieuw zicht op cultuurbeleid

Conferentie Intergovernmental Conference on Cultural Policies for Development, Stockholm 1998

1996

Conferentie De Kracht van Cultuur, Amsterdam 1996

Conferentie naar aanleiding van het Unesco-rapport Onze creatieve verscheidenheid